PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Ing. Radek Černý   |   T-Mobile Czech Republic a.s.

Plk. doc. Ing. Libor Dražan, CSc.   |   Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií

Plk. Doc. Ing. Libor Dražan, CSc.

Narodil 6. července 1960 ve Strakonicích. Je absolventem SPŠE v Písku v oboru měřící a automatizační technika. V letech 1979 – 1984 absolvoval mezioborové studium na Vojenské akademii Antonína Zápotockého (VAAZ) v oborech Radiotechnická zařízení – radiotechnický průzkum a Vojenské počítače. V roce 1985 vykonával funkci velitele radiotechnické čety. V letech 1986 – 1988 vykonával funkci učitele Výcvikového střediska radiotechnické brigády a v letech 1989 – 1990 zástupce velitele útvaru pro výzbroj. V roce 1990 byl ustanoven do funkce asistenta na katedře radiolokace Vojenské akademie v Brně. Na této katedře postupně vykonával funkce odborného asistenta, vedoucího skupiny a od 1.1.2003 vedoucího katedry.

V roce 1998 úspěšně obhájil kandidátskou disertační práci a získal vědeckou hodnost kandidáta technických věd v oboru Vojenská technika - elektrotechnická. Od roku 2005 do roku 2012 zastával akademickou funkci proděkana pro koncepci a rozvoj, resp. proděkana pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany. V roce 2008 byl na základě úspěšného habilitačního řízení jmenován docentem v oboru Vojenská technika elektrotechnická.

Těžiště jeho pedagogické činnosti spočívá ve výuce problematiky teorie aktivní a pasivní radiolokace a elektronického boje. Ve vědeckovýzkumné práci se zaměřuje na řešení problémů spojených s konstrukcí a použitím elektromagnetických zbraní pracujících v pásmu rádiových vln a mikrovln.

Od 1. srpna 2012 vykonává funkci děkana Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany.

PhDr. Pavel Dvořák, CSc.   |   Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Studoval MFF a FF UK Praha, CSc v Akademii věd ČR. Řadu let působil na Federálním statistickém úřadu, posléze v několika soukromých IT firmách (APP, ICZ). Od roku 1998-2002 pracoval jako poradce ministrů vlády ČR, v období 2002-2005 jako poradce správních orgánů společnosti Český Telecom. V letech 2005-2015 byl členem Rady ČTÚ, v období 2006-2013 jako předseda Rady ČTÚ. Od roku 2015 je poradcem MPO.

Problematice DTT se věnuje systematicky od roku 2005 – vedl Technickou skupinu, byl členem Národní koordinační skupiny při přechodu na digitální televizní vysílání. Je spoluautorem knihy, věnované procesu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. Poznatky z přechodu na DTT prezentoval na řadě seminářů a konferencí i na mezinárodní úrovni.

Od 2015 je předsedou expertní skupiny MPO pro přípravu Strategie rozvoje DTT.

Ing. Martin Getmančuk   |   CETIN, Česká telekomunikační infrastuktura a.s.

Ing. Martin Getmančuk

Absolvent ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická, specializace Obvodový návrh telekomunikačních zařízení v roce 1993.

Po celou dobu své profese od ukončení ČVUT v roce 1993 se věnuji přenosovým technologiím jako zaměstnanec jednoho operátora.

  • Správa dálkových kabelů
  • SPT Telecom, a.s.
  • Český Telecom, a.s.
  • Telefónica Czech Republic, a.s.
  • O2 Czech Republic, a.s. 

2015      Česká telekomunikační infrastruktura, a.s. (CETIN)

Prvním působištěm u Správy dálkových kabelů byla pozice provozního inženýra přenosových systémů. Během digitalizace veřejné telefonní sítě jsem pak zastával funkci manažera Kompetenčního centra SDH a DWDM. Následně jsem byl jmenován vedoucím Laboratoří transportních systémů a rozvoje přenosové sítě.

S rozvojem mobilní sítě jsem se intenzivně věnoval návrhu IP transportu pro sítě 2G,3G a LTE, včetně problematiky MW rádiových spojů. K hlavní specializaci, mimo přenosových systémů, patří synchronizace sítí, měřící přístroje a optimalizace parametrů služeb. Nadále spolupracuji a přispívám do rozvojových projektů Telefónica Group.

Ing. Milan Hába   |   T-Mobile Czech Republic a.s.Ing. Milan Hába

Absolvent Vysoké školy ekonomické, Fakulty informatiky.

Ve společnosti T-Mobile Czech Republic pracuje od roku 2002. Během svého působení vystřídal několik pozic a zodpovědností od mobilních datových služeb, přes řízení segmentů tarifních zákazníků i předplacených karet, či new business development. Nyní zastává pozici ředitele technologických a obchodních inovací.

V minulosti se věnoval také publikační činnosti, kdy působil jako redaktor serverů wapserver.cz a mobil.cz.
Je autorem knihy WAP – Tvorba stránek pro mobilní zařízení.

 

Dr. Lukáš Kencl   |   R&D Centre for Mobile Applications při ČVUT v PrazeDr. Lukáš Kencl

Lukáš Kencl je ředitelem Výzkumně-vývojového centra pro mobilní aplikace (RDC). Doktorát v oboru Komunikačních sítí získal na Švýcarském federálním institutu technologie (EPFL) v Lausanne v roce 2003 a magisterský titul v oboru Informatika na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v roce 1995. Ředitelem RDC je od května 2007. Před tím pracoval jako Senior Researcher v laboratoři Intel Research v Cambridge ve Velké Británii (2003-6) a jako Pre-Doc ve výzkumné laboratoři IBM Research v Curychu (1999-2003).

Ve své výzkumné práci se zabývá novými službami v mobilních sítích a architekturou, optimalizací výkonu a odolností síťových systémů. Pravidelně publikuje na uznávaných konferencích a ve vědeckých časopisech, je spoluautorem 5-ti světových patentů v oboru síťových technologií a držitelem řady průmyslových výzkumných grantů (Microsoft Research, Vodafone, IBM Research).

Ing. Dušan Líška, CSc.   |   odborný konzultant, Praha

Ing. Dušan Líška, CSc.

Absolvent ČVUT Praha, Fakulty elektrotechnické, specializace Rozhlasová, filmová a televizní technika v roce 1959, CSc. od roku 1978.

Ve Výzkumném ústavu rozhlasu a televize (VÚRT) v Praze pracoval jako specialista v oboru zpracování analogových a digitálních televizních obrazových signálů postupně jako vedoucí výzkumné laboratoře a od roku 1990 vedoucí výzkumné skupiny televize a zástupce ředitele VÚRT.

V letech 1996 až 1998 pracoval jako specialista televizní techniky v České televizi Praha a v období 1998 až 2003 v Českých radiokomunikacích. Byl řešitelem tří generací unikátního odbavovacího zařízení pro televizní střediska v Praze a Bratislavě, včetně funkčního vzorku prvního počítačem řízeného automatizovaného systému odbavování. Přes tato zařízení zahájila ČST v roce 1973 pravidelné vysílání barevné televize.

V Českých radiokomunikacích jako specialista na televizní digitální techniku v roce 1999 zahájil experimentální vysílání T-DAB a v roce 2000 experimentální vysílání DVB-T v Praze. Byl činný v různých mezinárodních organizacích, zejména v Evropské rozhlasové a televizní unii EBU šest let jako člen 13členného výboru Broadcasting Management Committee.

Devět let přednášel jako externista na Fakulte elektrotechnické ČVUT digitální televizi a digitální rozhlas. Dnes působí jako nezávislý specialista v oboru digitální televize.

Ing. Jiří Macek   |   Český telekomunikační úřadIng. Jiří Macek

Působí od r. 1988 v oboru telekomunikací (nejprve ve státní zkušebně ve Výzkumném ústavu spojů). V Českém telekomunikačním úřadu pracuje od jeho vzniku v r. 1993.
V letech 1993–2004 prováděl schvalování rádiových zařízení, od r. 2004 pracuje v odboru správy kmitočtového spektra, kde je činný v záležitostech všeobecných oprávnění, při přípravě aukcí rádiových kmitočtů apod.
Podílí se na mezinárodních aktivitách ČTÚ (pracovní skupiny CEPT-ECO, nyní výbor Evropské komise TCAM).

RNDr. Radim Pařízek   |   Digital Broadcasting s.r.o.RNDr. Radim Pařízek

Absolvent Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Úspěšný podnikatel v oblasti médií od roku 1998, leader a bubeník kapely Citron a vlastník nahrávacího studia Citron.
Je majitelem Radia Čas, jedné z nejposlouchanějších rozhlasových stanic na Moravě, Radia Čas Rock, televizních stanic Pohoda-Relax a Rebel a provozovatelem slevového portálu Radiomat.

Provozuje také celoplošné zemské multiplexy 4 s pokrytím 95,5% a MPx1a/RS7 s pokrytím 85 % s trvale rostoucí penetrací.

Ing. Marcel Procházka   |   České Radiokomunikace a.s.

Ing. Marcel ProcházkaJe ředitelem regulace a strategie Českých Radiokomunikací. Před příchodem do ČRa působil ve vedení kabelových společností Kabel Plus/UPC a Karneval Media s odpovědností za technický provoz a rozvoj nových služeb.

V minulých letech se v ČRa významně podílel na rozvoji celorepublikové WiMAX sítě, přípravě a zahájení poskytování cloud computing služeb, datových center a DVB-T vysílání. 

Dnes pracuje na přípravě přechodu na novou generaci televizního vysílání DVB-T2, digitalizaci rozhlasového vysílání DAB a celkovým strategickým směrováním ČRa. 

Prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.    |    VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektronikyProf. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D.

Absolvent VUT v Brně, obor Radioelektronika, Ing. (1989), Ph.D. (1999), docent (2006), profesor (2011). V letech 2012 až 2016 vedoucí výzkumné skupiny Bezdrátových komunikací Centra senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX) a Interdisciplinárního výzkumu bezdrátových technologií (INWITE).
Výzkumné aktivity zahrnují modelování rádiových, mikrovlnných a optických bezdrátových kanálů, softwarově definované rádio a nerovnoměrné vzorkování a rekonstrukce signálů.

Je autorem nebo spoluautorem mnoha mezinárodních publikací a řešitelem řady vývojových a výzkumných projektů.
Jeho pedagogická praxe zahrnuje přednášky z oblasti zpracování signálů, teorie informace, komunikačních systémů a rádiových přijímačů a vysílačů.

Prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida   |   VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky

Prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida

Absolvent VUT v Brně, obor Elektronika a sdělovací technika, Ing. (1991), Dr. (1994), docent (1998), profesor (2003). V letech 1996-97 výzkumný pracovník na Université Catholique de Louvain v Belgii. V letech 2002 až 2006 proděkan FEKT VUT, od roku 2006 do 2012 vedoucí ústavu radioelektroniky FEKT VUT. V letech 2010 až 2015 ředitel Centra senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX). Od roku 2015 přednáší na Metropolitní univerzitě Praha předměty zaměřené na oblast bezpečnosti komunikací.

Aktivity v oblastech:

  • Výzkum a výuka v oblasti antén, pasivních mikrovlnných struktur a aplikovaného elektromagnetismu. V posledních letech zaměření na bezdrátovou komunikaci v blízkosti lidského těla, bezdrátový přenos energie uvnitř dopravních prostředků a integraci komunikačních prvků do textilních materiálů.
  • Řešitel mezinárodních projektů High Intensity Radiated Fields – Synthetic Environment (HIRF-SE), Advanced Wireless Technologies for Clever Engineering (ADWICE), Convergence of Electronics and Photonics Technologies for Enabling Terahertz Applications (CELTA), účastník řady Akcí COST.
  • Spoluzakladatel Centra senzorických, informačních a komunikačních systémů (SIX). Člen vědeckých rad VUT, ČVUT a Univerzity obrany. Šéfredaktor časopisu Radioengineering.

Email: raida@feec.vutbr.cz

Ing. Tomáš Řapek   |   TELEKO, s.r.o.

Absolvent ČVUT v Praze obor elektro inženýrství.

11 let pracoval v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání jako vedoucí technického oddělení. Od roku 2004 je jednatelem společnosti Teleko, s.r.o., která provozuje 17 rozhlasových vysílačů v pásmu FM po celém území České republiky, což představuje více než 30 % pokrytého území ČR.
Působí také jako předseda představenstva Teleko Digital, a.s.

Jeho prací a zároveň koníčkem se stala oblast FM a digitálního rozhlasového vysílání (Digital Audio Broadcasting).
 

Prof. Ing. Václav Říčný, CSc.   |   VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky 

prof. Ing. Václav Říčný, CSc.

Absolvent VUT v Brně obor Radioelektronika (1961), CSc.(1965), docent (1975), profesor (1991). V roce 2010 byl jmenován emeritním profesorem.
V letech 1996 – 2003 proděkan FEI VUT Brno, postupně člen vědeckých rad FEI VUT, VUT Praha, oborové komise Technických věd GAČR a mnoha dalších akademických a odborných grémií.

Aktivity v oblastech:

  • V pedagogické oblasti přednášel řadu předmětů z problematiky analogové a zejména digitální televizní techniky, videotechniky a zpracování signálů. Je autorem 25 učebních textů. Vychoval 10 nositelů vědecké hodnosti CSc. a PhD.
  • Ve vědecké oblasti je autorem 2 monografií, autorem nebo spoluautorem 290 publikací v mezinárodních i národních vědeckých i odborných časopisech a sbornících konferencí. Je autorem 7 patentů a autorských osvědčení. Řešil více jak 40 výzkumných úkolů a 9 grantových projektů.
  • Digitální rozhlasové a televizní systémy (projekt a realizace digitalizace TV vysílání, člen akademické skupiny komise vlády ČR pro digitalizaci).

ricny@feec.vutbr.cz

Prof. Ing. František Vejražka, CSc.   |   ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektronikyProf. Ing. František Vejražka, CSc.

Profesor Vejražka působí na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Dvanáct let vedl katedru, dva roky byl proděkanem fakulty a devět let prorektorem ČVUT.

Odborně se věnuje rádiové navigaci. Jeho výsledky našly před časem praktické uplatnění v doporučení pro vybavení letadel ČSA, které umožnilo bezproblémově provádět transatlantické lety.

Nejdelší etapu svého života věnoval prof. Vejražka výzkumu, konstrukci a aplikacím družicových navigačních systémů, jakými jsou americký GPS, ruský GLONASS, evropské Galileo, čínské Beidou a indický IRNSS. Významně přispěl k praktickému využívání zejména GPS v řadě oborů našeho národního hospodářství. Měl významný podíl na zavedení systému GPS do armády České republiky, přispěl k jeho nasazení českými jednotkami SFOR v bývalé Jugoslávii. Vede stočlenný tým pracující na projektu zlepšení družicové navigace v nepříznivých podmínkách.

Vedl českou účast na projektu přijímače družicové navigace Galileo řešeném italskou firmou Laben. Aktivně se podílel na jednání OSN ve Vídni o sblížení systémů GPS a Galileo. Byl zvolen Fellow Královského institutu navigace v Londýně. Je místopředsedou pro Evropu výboru CGSIC-IISC (Civil GPS System Information Committee – International Interface Sub-Committee) při Ministerstvu dopravy USA. Působí také v redakčních radách odborných časopisů GPS World a Inside GNSS vydávaných ve Spojených státech. Přednesl řadu odborných příspěvků na zahraničních konferencích, mnoha konferencím předsedal. Jeho vystoupení byla oceněna, např. plaketou GPS Summit na konferenci ve Spojených státech, cenou za nejlepší konferenční příspěvek ve Gdyni, plaketou za přednášku v Hong Kongu. Významné je jeho jmenování členem poradního výboru MEAG Evropské komise v Bruselu a jmenování členem komise Galileo Scientific Advisory Committee při Evropské kosmické agentuře v Paříži.

Byl vyznamenán stříbrnou medailí předsedy Senátu ČR. Má vynikající a oceňované pedagogické výsledky; obětavě předává své znalosti a výsledky studentům a spolupracovníkům.

Prof. Ing. Karel Vlček, CSc.   |   Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav počítačových a komunikačních systémů

prof. Ing. Karel Vlček, CS.c.

Profesor Vlček byl zakládající osobností katedry telekomunikací, na Technické univerzitě VŠB v Ostravě, posléze působil jako tutor v oboru biomedicínského inženýrství, který byl organizačně začleněn do katedry měřicí a řídicí techniky. Na výzvu Prof. Ing. Ivo Vondráka, CSc., tehdejšího děkana FEI, TU-VŠB, byl zařazen jako profesor na katedru informatiky. V této pozici nastoupil i na nově vzniklou (je to už deset let J) FAI UTB ve Zlíně na (nově vzniklý J) Ústav počítačových a komunikačních systémů jako ředitel.

Odborně se věnuje rádiové komunikaci ve specializaci, která tento obor v současné době dynamicky rozvíjí, oblasti mobilních komunikací. Při výzkumné činnosti čerpá ze svých zkušeností z průmyslu, kde působil až do roku 1990. Svoji učitelskou profesi zahájil na Střední průmyslové škole vakuové elektrotechniky v Rožnově pod Radhoštěm, akademickou dráhu rozvíjel v někdejším VÚMS Praha a rovněž na ČVUT Praha, kde byl habilitován v oboru telekomunikací. Profesorem v oboru výpočetní technika byl jmenován na FEI, TU-VŠB v Ostravě.

Jeho nejčastěji citovanými pracemi jsou ty, které se zabývají návrhem zákaznických obvodů a z těch nejnovějších citovaných prací je to návrh mikrovlnné antény z polymeru, tvořeného nanovlákny s částicemi stříbra, který byl přijat v roce 2014 a nyní je přihlášen na Evropském patentovém úřadu. 

doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D.   |   ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, katedra telekomunikační techniky

doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D.

Působí na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze od roku 1996. V současnosti zastává funkci zástupce vedoucího katedry telekomunikační techniky.

Odborně se věnuje v oblasti telekomunikačních sítí zejména modelování přenosu po metalických vedeních, kvalitativním parametrům pro hodnocení datové komunikace a aplikaci komunikačních systému v průmyslu a Smart Grid. Vedle výuky

v předmětech bakalářského, magisterského a doktorského studia vedl a vede řadu projektů s grantovou podporou i projekty smluvního výzkumu.

Prof. Ing. Jan Vrba, CSc.   |   ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, katedra elektromagnetického pole

Absolvent ČVUT v Praze, katedra elektromagnetického pole (1972), CSc.(1976), docent (1991), profesor (1996). V letech 1994 1997 byl ustanoven prorektorem ČVUT.

Prof. Ing. Jan Vrba, CSc.

Výzkumné aktivity:
1976 - 1982: Práce pro VÚST v Praze. Návrh vlnovodných měřicích dílů pro pásma 20 až 40 GHz. nízkošumového parametrického zesilovače pro pásmo 12,5 GHz.
1981 – dosud: Práce pro Ústav radiační onkologie v Praze (dnes ÚRO FNB) na technickém a klinickém rozvoji hypertermie při léčbě nádorových onemocnění. V současné době i spolupráce se zahraničními klinikami a univerzitami.
Byl také členen řady výzkumných projektů pro GAČR (5x), AV ČR, EU, COST (2x).

Členství v odborných organizacích:

  • ESHO (European Society of Hyperthermia Oncology)
  • IEEE - předseda ČS Sekce v letech 2004, 2005, 2014, v r. 2007 založil EMBS chapter
  • EM Academy – Fellow

Chairman mezinárodních konferencí:
ESHO 2007, PIERS 2007, COMITE a Radioelektronika 2008, ISMOT 2011, PIERS 2015.

Awards:
2015 – prestižní mezinárodní cena: „ESHO – Pyrexar Award“ za fyzikální a technický přínos k problematice mikrovlnné hypertermie.

Ing. Petr Zeman   |   Český telekomunikační úřad

Ing. Pavel Židek   |   Český telekomunikační úřad

Po ukončení studia (radiolokace a automatizované systémy zpracování informace) na vojenské vysoké škole v Liptovském Mikuláši v polovině 80. let byla jeho praxe spojená s leteckými radionavigačními systémy (radiotechnické zabezpečení letectva) a dnešní leteckou základnou v Čáslavi. Od roku 2003 působil na ministerstvu obrany v čele oddělení, které zodpovídá za správu rádiového spektra a využití rádiových kmitočtů přidělených tomuto rezortu.

Získané zkušenosti využívá od roku 2010 ve svém působení na ČTÚ v oddělení pozemní pohyblivé služby na odboru správy kmitočtového spektra se zaměřením na rádiové datové sítě.

Oblast letectví a dronů je vedle fotografování jedním z jeho zájmů.