HISTORIE

Konference Radiokomunikace je nejvýznamnějším setkáním odborníků z oblasti radio a telekomunikací v České republice. Letošní 25. ročník nabídne průřez aktuálním stavem radiokomunikačního oboru, upozorní na novinky, vývoj a perspektivu do budoucna. Na přípravě této prestižní konference a jednotlivých přednášek se podílejí významní odborníci z České republiky i ze zahraničí.

Historie konference Radiokomunikace se datuje k roku 1980, kdy stávající předseda přípravného výboru Ing. Pavel Gregora převzal řízení Ústřední odborné skupiny radiokomunikací, která byla složkou Sekce spojů ČSVTS (Československé vědecko-technické společnosti). Tato skupina začala pořádat několik celostátních seminářů zaměřených na radiokomunikační témata. V roce 1984 bylo rozhodnuto, že se budou pořádat také velké konference.

O rok později proběhla v Olomouci třídenní konference s názvem Využití kmitočtového spektra, která je považována za základ současných konferencí. Od roku 1986 se akce koná v Pardubicích, v roce 1990 se začal používat současný název konference Radiokomunikace.

Do roku 1992 pořádal konferenci Dům techniky ČSVTS Pardubice, poté je organizace v rukou vzdělávací agentury UNIT Pardubice.

Konference v číslech

XXV. Konference Radiokomunikace

Napsali o nás

www.digitalnitelevize.cz

Přípravný výbor

Základním kamenem konference je tzv. přípravný výbor. Jeho členové se po celý rok pravidelně scházejí a připravují odborný program, navrhují lektory a garanty jednotlivých přednášek.
Zde jsou jeho dlouholetí členové a tvůrci letošního vysoce odborného programu:

Ing. Pavel Gregora   |   předseda přípravného výboruIng. Pavel Gregora
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, České radiokomunikace, nyní důchodce 

Po studiu na VŠE Praha v roce 1954 nastoupil do Oblastní správy radiokomunikací (později několikanásobná reorganizace až po České radiokomunikace), kde pracoval 40 let. Z toho 30 let jako vedoucí provozního výzkumu, pod který spadaly provozní laboratoře radiokomunikací s počtem pracovníků kolísajícím kolem 40. V roce 1994 nastoupil do úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kde pracoval 10 let, z toho 5 let jako vedoucí úřadu.

V roce 1968 jsem se zúčastnil akcí rozhlasového vysílání v srpnových událostech, za což jsem byl při pozdějších prověrkách zbaven funkce vedoucího a hrozilo mi propuštění z radiokomunikací. Výsledkem nakonec bylo pouze to, že se vystřídal ve funkci vedoucího se svým zástupcem a provozní výzkum jsem dále neoficielně vedl. Po několika letech  byl opět ustanoven vedoucím.

Ing. Pavel Ellinger   |   Český telekomunikační úřad   |   Ing. Pavel EllingerIng. Pavel Ellinger

od roku 1999 pracovníkem ČTÚ, nejprve na pozici odborný referent pro pevnou službu na odboru správy kmitočtového spektra. 

V roce 2003 jmenován do funkce vedoucího oddělení pozemní pohyblivé služby na uvedeném odboru.
Po ročním působení ve zkušební komisi byl v roce 2008 pověřen také funkcí předsedy zkušební komise pro zkoušky radiooperátorů na území České republiky.

Mezi jeho záliby patří cestování a četba místopisů a cestopisů, ze sportu pak cyklistika, plavání a běžky.

Ing. Jan Kramosil   |   RIO Media a.s.Ing. Jan Kramosil

 

 

doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.   |   Západočeská Univerzitadoc. Ing. Jiří Masopust, CSc.
Fakulta elektrotechnická   |   katedra aplikované elektroniky a telekomunikací

 

 

Ing. Karel Mikuláštík   |   České vysoké učení technické PrahaIng. Karel Mikuláštík
Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky

 

 

 

Ing. Olga Müllerová, CSc.   |   Český telekomunikační úřadIng. Olga Müllerová, CSc.

Vystudovala specializaci radioelektronické systémy na ČVUT FEL, na kterou navázala externí aspiranturou z oblasti rozpoznávání řeči. V té době pracovala jako systémový inženýr v centrální výpočetním středisku Severočeských hnědouhelných dolů, kde byla členem týmu řešícího zavedení do provozu moderních operačních systémů na počítačích ICL, interaktivní přístup a síťovou architekturu.

Disertační práci již obhájila jako pracovník Výzkumného ústavu spojů (nyní TESTCOM), kde se v rámci skupiny spektrum-družice zabývala výpočty a databázemi pro koordinace rádiových služeb a pro návrhy radioreléových tras, a ochrannými poměry.

Po roce 1990 pracovala v oblasti IT v podnicích Škodaexport, Národní informační středisko (na projektu plnotextové strukturované databanky právních informací) a u firmy APP Systems (analytik komunikační vrstvy metasystému statistických údajů ČNB). Od 2001 je zaměstnancem Českého telekomunikačního úřadu se zaměřením na spolupráci především se zahraničními odbornými skupinami organizací OECD a CEPT.

Ing. Martin Roztočil   |   Digital Broadcasting, s.r.o.Ing. Martin Roztočil

Pracuje 30 let v telekomunikačním oboru, převážně se zaměřením na televizní a rozhlasové vysílání a nyní také jako konzultant v mediích. Působí v oblasti optimalizace procesního řízení společností a jako manažer projektů.  

 

 

Ing. Richard Ryvola   |   TESTCOM, nyní důchodceIng. Richard Ryvola

Absolvoval fakultu elektro ČVUT. V oboru hospodaření s rádiovým spektrem kmitočtů a jeho správou získával během dlouholetého aktivního angažmá v Testcom Praha (dříve VÚS, nyní ČMI) zkušenosti s principy, metodami a praksí vícenásobného sdíleného užívání kmitočtů rádiovými aplikacemi, zejména družicovými.

Tyto znalosti využíval při výstavbě národní radiokomunikační infrastruktury a navíc jako delegát na konferencích ITU a setkáních CEPT. Proto i nyní bývá žádán o odborný názor.

Ing. Jan Slavík   |   TESTCOM, ČTÚ, nyní důchodceIng. Jan Slavík

Od roku 1966 byl zaměstnán ve VÚS Praha, později TESTCOM, nyní v důchodu. Zabýval se problematikou automatizace provozu rozhlasových a televizních vysílacích sítí, včetně měření kvality vysílaných signálů. Absolvoval stáž u NHK v Japonsku. Později se věnoval problematice rozvoje mobilní komunikace. Reprezentoval Českou republiku vmezinárodní organizaci IFIP (International Federation for Information Processing) a založil v rámci Technického výboru TC6 Communication Systems pracovní skupinu WG6.8 Mobile and Wireless Communications.

Ing. František Straňák, CSc.   |   TESTCOM, nyní důchodceIng. František Straňák, CSc.

1956 – Ing., Fakulta elektrotechnická – České vysoké učení technické v Praze, obor rádiová lokace
Diplomová práce „Určení útlumu způsobeného kruhovou vazební štěrbinou ve vlnovodu“

1962 – CSc.,  Fakulta elektrotechnická – České vysoké učení technické v Praze
Kandidátská disertační práce „Použití odrazných ploch ve směrových spojích“

Odborná činnost
Zaměřená zejména na problematiku radioreléových a družicových systémů a jejich aplikace v komunikačních sítích.

Publikace

  • Knihy o  radioreléových spojích
  • Učební texty o radioreléových a družicových spojích pro postgraduální studium a vzdělávací kurzy na FEL ČVUT
  • Články v odborných časopisech (především ve Slaboproudém obzoru)
  • Referáty na konferencích

 

Ing. Václav Udatný   |   Sdělovací technika

 

Ing. Josef Vít   |   TESTCOM, ČTÚ, nyní důchodceIng. Josef Vít

Je absolventem elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze. Do roku 1994 pracoval jako výzkumný pracovník v oboru družicových telekomunikací ve společnosti TESTCOM, dříve Výzkumný ústav spojů. Do roku 2005 dále působil jako technický ředitel ve společnosti SATLYNX, následně do roku 2012 pracoval jako odborný referent a vedoucí oddělení na Českém telekomunikačním úřadu. V současné době je v důchodu a působí jako konzultant v oboru elektronických komunikací.

doc. Ing. Václav Žalud, CSc.   |   České vysoké učení technické Prahadoc. Ing. Václav Žalud, CSc.
Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky

 

UNIT s.r.o.   |   pořádající agentura

Jsme firma s dlouholetou tradicí na českém trhu vzdělávání: