PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Plk. Doc. Ing. Libor Dražan, CSc.   |   Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií

Ing. Karel Fliegel, Ph.D.   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra radioelektroniky

Prof. Ing. Miroslav Husák, CSc.   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra mikroelektroniky

Doc. Ing. Jiří Chod, CSc.   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra telekomunikační techniky

Ing. et Bc. Jakub Juhas   |   Digital Broadcasting

Ing. Dušan Líška, CSc.   |   Praha

Ing. Jiří Macek   |   Český telekomunikační úřad 

Ing. Jiří MacekPůsobí od r. 1988 v oboru telekomunikací (nejprve ve státní zkušebně ve Výzkumném ústavu spojů). V Českém telekomunikačním úřadu pracuje od jeho vzniku v r. 1993.
V letech 1993–2004 prováděl schvalování rádiových zařízení, od r. 2004 pracuje v odboru správy kmitočtového spektra, kde je činný v záležitostech všeobecných oprávnění, při přípravě aukcí rádiových kmitočtů apod.
Podílí se na mezinárodních aktivitách ČTÚ (pracovní skupiny CEPT-ECO, nyní výbor Evropské komise TCAM).

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.   |   Západočeská Univerzita
Fakulta elektrotechnická   |   katedra aplikované elektroniky a telekomunikací
vedoucí oddělení telekomunikační a multimediální technikydoc. Ing. Jiří Masopust, CSc.

Absolvent VŠSE v Plzni, obor elektronické počítače (1984), CSc. v oboru radielektronika na Ústavu radioelektroniky ČSAV (1988), docent v oboru Elektronika (1995).

V letech 2000 – 2003 děkan FEL ZČU v Plzni, od 1999 postupně člen vědeckých rad FEL ZČU, ZČU, FEL ČVUT Praha, FM TUL Liberec, FEKT VUT Brno a dalších akademických grémií.

Aktivity v oblastech:

  • Mobilní komunikace (projekty rádiových sítí např. PEGAS IZS ČR, MRS HM Prahy, rádiové sítě HS, budování GSM a UMTS sítí, GSM-R),
  • Digitální rozhlasové a televizní systémy (projekt a realizace digitalizace TV vysílání, člen akademické skupiny komise pro digitalizaci),
  • Satelitní systémy (projekt malého satelitu PilsenCUBE, projekt satelitů QB50 – komunikační systémy satelitu VZLU-1).
 

Prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc.   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnikcká 
studijní program Komunikace, Multimédia a Elektronika

Ing. Karel Mikuláštík   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnickáIng. Karel Mikuláštík
katedra radioelektroniky

Ing. Karel Moulík, CSc.   |   Česká televize   |   systémový inženýrIng. Karel Moulík, CSc.

Po ukončení studia na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze nastoupil do Výzkumného ústavu rozhlasu a televize, kde byl členem týmu, který vyvíjel odbavovací pracoviště a střihové systémy pro tehdejší Československou televizi. 
V roce 1995 přešel do České televize, kde se v oblasti zabezpečení vysílání České televize se stará o smluvní vztahy s telekomunikačními operátory zajišťujícími distribuci a vysílání programů ČT a řeší s tím spojené podněty měst, obcí a diváků. Podílel se na zavádění pozemního digitálního televizního vysílání. Spravuje spektrum vysílacích kmitočtů, které ČT využívá, a v těchto záležitostech komunikuje s Českým telekomunikačním úřadem. 
Dále se věnuje zavádění a provozu dodatkových televizních služeb. Jde zejména o: automatické generování teletextových stránek, elektronického programového průvodce (EPG), dálkovou aktualizaci přijímačů (DVB-SSU) a hybridní televizi (HbbTV).

Ing. Jaroslava Nováková   |   Český telekomunikační úřad

Ing. Petr Ondráček, CSc.   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra telekomunikací

Ing. Petr Ondráček, CSc.Ing. Petr Ondráček, CSc. (*1949) je absolventem elektrotechnické fakulty oboru sdělovací technika se specializací mikroelektronika na ČVUT v Praze.

V letech 1973 – 2000 pracoval ve Výzkumném  ústav spojů a Testcom Praha, kde se věnoval problematice zavádění řízení telekomunikačních sítí a aplikacemi standardu TMN do nich, výzkumu a vývoji v oblasti automatických systémů měření kvality televizního signálu radioreléových sítí a poradenské a lektorské činnosti v oblasti řízení telekomunikačních sítí,  zavádění LAN a WAN počítačových sítí a internetu.

Od roku 2001 do odchodu do důchodu v roce 2011 působil ve státní správě v oblasti telekomunikací na ministerstvech dopravy a spojů, informatiky a průmyslu a obchodu. Zastupoval ČR v ITU, CEPT, ITSO a IMSO. 

Po odchodu do důchodu absolvoval na vlastnoručně postavené plachetnici osamělou plavbu kolem světa, na které se věnoval i problematice využívání družicové a radioamatérské komunikace (s volací značkou OK4SNG) ve sportovní námořní plavbě a dálkového sledování zdravotního stavu.

Po návratu působí od roku  2013 na katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze. Věnuje se přednáškové a propagační činnosti v oblasti družicových komunikací, navigačních systémů, správy spektra, mediálního a komunikačního práva, spolupráci s ITU a propagaci odborného studia na základních a středních školách. 

Ing. Vladimír Petržílka   |   Praha

Ing. Marcel Procházka   |   České radiokomunikaceIng. Marcel Procházka

Ing. Tomáš Řapek   |   TELEKO s.r.o.

Prof. Ing. Václav Říčný, CSc.   |   VUT Brno
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky 

prof. Ing. Václav Říčný, CSc.

Absolvent VUT v Brně obor Radioelektronika (1961), CSc.(1965), docent (1975), profesor (1991). V roce 2010 ho rektor VUT jmenoval emeritním profesorem.
V letech 1996 – 2003 proděkan FEI VUT Brno, postupně člen vědeckých rad FEI VUT, VUT Praha, oborové komise Technických věd GAČR a mnoha dalších akademických a odborných grémií.

Aktivity v oblastech:

  • V pedagogické oblasti přednášel řadu předmětů z problematiky analogové a zejména digitální televizní techniky, videotechniky a zpracování signálů. Je autorem 25 učebních textů. Vychoval 10 nositelů vědecké hodnosti CSc. a PhD.
  • Ve vědecké oblasti je autorem 2 monografií, autorem nebo spoluautorem 290 publikací v mezinárodních i národních vědeckých i odborných časopisech a sbornících konferencí. Je autorem 7 patentů a autorských osvědčení. Řešil více jak 40 výzkumných úkolů a 9 grantových projektů.
  • Digitální rozhlasové a televizní systémy (projekt a realizace digitalizace TV vysílání, člen akademické skupiny komise vlády ČR pro digitalizaci).

Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr. h. c.   |   ČVUT, Fakulta dopravní, Ústav dopravní telematiky

Ing. Dalibor Šalanský   |   LUMA Plus, s.r.o.

Ing. František Šebek, CSc.   |   Český metrologický institut

Ing. Jan Šedivý   |   ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Katedra kybernetikyIng. Jan Šedivý
Vývoj internetových aplikací a Big Data Technologies

Ing. Jan Šedivý vede na ČVUT skupinu doktorandů a studentů, která pracuje v oblasti Machine Learning. V letech 1992 – 2000 pracoval v IBM, T. J. Watson Research, NY, v USA. Od roku 2000 do roku 2008 pracoval jako manažer výzkumné skupiny v IBM ČR. V letech 2008 – 2010 byl manažerem vývojářů v Googlu ve Švýcarsku. V průběhu své praxe vedl mnoho projektů v oblasti rozpoznávání řeči, internetových aplikací a mobilních aplikací, atd. Účastnil se několika evropských projektů a sám jeden vedl. Je autorem 19 amerických patentů a řady publikací.

Ing. Vilém Veselý   |   Ministersvo průmyslu a obchodu

Prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc.  |  Vysoké učení technické
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav radioelektroniky

Ing. Petr Zeman   |   Český telekomunikační úřad

Ing. Karel Zýka   |   Český rozhlasIng. Karel Zýka width=

Narozen 18. května 1967, V roce 1992 absolvoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze. Celý svůj profesní život pracuje v médiích. Pět let byl technickým ředitelem Rádia Alfa, prvního soukromého celoplošného rádia v České republice, kde zaváděl řadu nových, v té době unikátních, technologií. 

V letech 2000 až 2006 pracoval v Českém rozhlase jako ředitel Úseku komunikace. Následně obě zkušenosti využil v Televizi Prima, kde šest let řídil síť regionálních televizí a kde byl mimo jiné zodpovědný za přechod regionů na digitální vysílání DVB-T. V té době byl také členem expertní skupiny ČTÚ, která přechod všech televizí na digitální terestrické vysílání koordinovala. 1. září 2014 se stal ředitelem Odboru techniky Českého rozhlasu. V současnosti též vede projekt digitalizace vysílání Českého rozhlasu. Mezi jeho koníčky patří zejména hudba, turistika, média a také renovace starých syntezátorů. 
karel.zyka@rozhlas.cz  |  tel.: (+420) 221 553 250 

 

Doc. Ing. Václav Žalud, CSc.   |   ČVUT
Fakulta elektrotechnická, katedra radioelektroniky

doc. Ing. Václav Žalud, CSc.

Po studiu na Fakultě slaboproudé elektrotechniky ČVUT v Poděbradech nastoupil zde v r. 1960 jako asistent a v roce 1969 získal, již na FEL ČVUT v Praze, titul kandidáta věd CSc. Na počátku následujících 20 let totality mu bylo z důvodů opozičních názorů na tehdejší „normalizaci“ zrušeno členství v KSČ a zcela zaražen kariérní postup. Kromě výuky mu bylo dovoleno publikovat, ovšem jen na domácí půdě. V roce 1980 mu však nakladatelství „Sovětskoje radio“ v Moskvě vydalo knižně - přes odpor domácích stranických orgánů - jeho habilitační práci „Polovodičové obvody s malým šumem“, kterou podal již v roce 1971, avšak tehdejším vedením FEL, bylo její přijetí odmítnuto. V roce 1981 mu bylo konečně dovoleno tuto práci obhájit a získat tak docenturu na FEL ČVUT. Na této škole pracuje jako emeritní zaměstnanec dodnes.

V rámci svého pedagogického působení Doc. Žalud zavedl na katedře radioelektroniky FEL několik nových předmětů, z nichž nejzávažnější byla „Moderní přijímací technika“ (1987) a „Mobilní komunikace“ (1996). K úspěšnému zakončení dovedl studium celkem 6 kandidátů a 4 doktorů věd (CSc resp. Phd.). Doc. Žalud je autorem zhruba 50 časopiseckých prácí v domácích odborných časopisech a také autorem, nebo spoluautorem osmi knižních publikací. Z těch jsou nejznámnější „Selektivní radioelektronická zařízení (SNTL 1983), dále „Vf. přijímací technika“ (SNTL 1987) a také „Moderní radioelektronika“ (1. vyd. ČVUT 1994, další vydání BEN Praha 2000 a 2006). Kromě toho jmenovaný úspěšně vyřešil v rámci spolupráce FEL s praxí cca 10 výzkumných úkolů (např. „Selektivní mikrovoltmetr 900 až 1800 MHz pro měření tv družicových přijímačů“ a další).